ajax loader container

 » Drept civil » Iesire din indiviziune

DOMENII DE ACTIVITATE

DREPT PENAL

DREPTUL FAMILIEI

DREPTUL MUNCII

DREPT CIVIL

PLANGERI CEDO

DOBANDIREA CETATENIEI ROMANE

DREPTUL PROPRIETATII INTELECTUALE

DREPT COMERCIAL

Iesire din indiviziune

Indiviziunea reprezinta acea comunitate de bunuri care are ca obiect un patrimoniu (o universalitate de bunuri si nu bunurile vazute individual). Indiviziunea presupune o pluralitate de titulari, fiecare dintre ei avand un drept exclusiv asupra unei cote-parti ideale din comunitatea de bunuri. 

In cazul succesiunii, indiviziunea presupune ca mai multe persoane, cu vocatie succesorala, (fie ca sunt mostenitori legali ori testamentari, ca vin la mostenire alaturi de alte persoane sau ca exista un singur mostenitor), mostenesc impreuna patrimoniul defunctului. Starea de indiviziunea exista numai pana la realizarea partajului, adica pana la impartirea mostenirii.

Orice coindivizar poate dispune liber, fara sa ceara acordul nimanui si prin orice fel de acte (vanzare, donatie etc) de cota sa parte din succesiune. Ceea ce se va transmite nu va fi un bun, ci parte ideala care ii revine din patrimoniul defunctului.

Orice act de dispozitie asupra bunurilor care fac parte din patrimoniu, nu se poate face valabil de catre un coindivizar decat daca are acordul unanim al tuturor celorlalti coindivizari. Presupunand ca un mostenitor a vandut un bun, parte a masei succesorale, inainte de partaj si fara sa ceara acordul celorlalti coindivizari, vanzarea va fi valabila numai daca, dupa partaj, bunul ii va reveni in exclusivitate coindivizarului care a vandut. In caz contrar, actul de vanzare se va desfiinta retroactiv, adica de la data la care a fost incheiat si va reveni in proprietatea celui care a fost desemnat ca atare prin partaj. 

Codul Civil prevede ca nimeni nu poate fi obligat a ramane in indiviziune. Ceea ce inseamna ca, oricare dintre mostenitori poate cere, imediat de la data deschiderii succesiunii, realizarea partajului.

Coindivizarii pot realiza o conventie valabila prin care cad de acord sa prelungeasca starea de indiviziune pe o durata de 5 ani. La expirarea acestei durate insa, conventia va trebui reinnoita, deoarece nu se prelungeste automat. Ceea ce presupune ca la fiecare 5 ani, coindivizarii trebuie sa isi exprime consimtamantul valabil cu privire la sistarea sau prelungirea starii de indiviziune. 

Principalele modalitati de sistare a indiviziunii sunt imparteala prin buna-invoiala, imparteala judecatoreasca si imparteala de ascendent.

Daca sunteti mostenitori ai unei cote parti dintr-o mostenire si doriti sa iesiti din starea de indiviziune avocatii nostri specializati va pot ajuta atat prin asistartea dvs in fata unui notar cat si prin formularea unei actiuni in justitie in situatia in care exista neitelegeri cu ceilalti comostenitori.

De asemenea, va putem asista sau reprezenta in fata instantelor judecatoresti in procesul de iesire din indiviziune astfel incat sa dobanditi dreptul de proprietate ce vi se cuvine din masa succesorala.

 

CELE MAI VIZUALIZATE

 • Iesire din indiviziune

  Indiviziunea reprezinta acea comunitate de bunuri care are ca obiect un patrimoniu (o universalitate ...

 • Plangeri CEDO

  n principiu se poate adresa CEDO oricine are o problema care raspunde criteriilor de eligibilitate e ...

 • Litigii de munca

  Daca aveti litigii de munca cu angajatorul sau fostul angajator. Avocatii nostri specializati va pot ...

 • Tagada paternitatii

  Tagada paternităţii înseamnă negarea acesteia ( a paternităţii) pe cale judecătorească, urmărindu-se ...

 • Actiune in evacuare

  Evacuarea constituie o masura de aparare a dreptului de folosinta asupra cladirilor.

  In cazul in ca ...