ajax loader container

 » Dreptul familiei » Pensie de intretinere

DOMENII DE ACTIVITATE

DREPT PENAL

DREPTUL FAMILIEI

DREPTUL MUNCII

DREPT CIVIL

PLANGERI CEDO

DOBANDIREA CETATENIEI ROMANE

DREPTUL PROPRIETATII INTELECTUALE

DREPT COMERCIAL

Pensie de intretinere

O data cu cererea principala a divortului, se judeca si alte cereri accesorii, printre care si cea referitoare la stabilirea pensiei de intretinere pentru minor.

Cuantumul pensiei de intretinere trebuie sa reflecte nivelul veniturilor parintelui care o plateste.

Potrivit art.42 din codul familiei, instanta va stabili contributia fiecarui parinte la cheltuielile de crestere, educare, invatatura si pregatire profesionala a copiilor.

Pensia de intretinere este un drept al copilului si nu un drept al parintelui care il creste. In consecinta, acest drept nu este moral sa fie inclus in eventualele negocieri privind impartirea bunurilor din casatorie (partaj) sau alte tipuri de intelegeri, iar in cazul in care aceasta exista, produce efecte numai daca va fi incuviintata de instanta.

Instanta va putea mari sau micsora obligatia de intretinere sau poate hotari incetarea ei, functie de schimbarea mijloacelor de intretinere ale celui obligat la plata sau de nevoile celui care o primeste.

Daca pensia de intretinere este datorata unui copil, cuantumul ei reprezinta 1/4 din castigul parintelui obligat, pentru 2 copii va reprezenta 1/3 din venituri iar pentru 3 sau mai multi copii va reprezenta 1/2 din venituri (art.94 Cod Familie).

Mostenitorul persoanei care a fost obligata la intretinerea unui minor va continua intretinerea in masura valorii bunurilor mostenite. (art.96 Cod Familie).

Copilul devenit major aflat in continuarea studiilor (cursuri zi) in cadrul unei institutii de invatamant superior are dreptul la pensie de intretinere pana cel tarziu la varsta de 26 ani, cu conditia sa nu aiba simultan si calitatea de angajat (art.101 Cod Familie)

Majorarea (cresterea) pensiei de intretinere

Daca veniturile parintelui obligat la plata pensiei de intretinere pentru minor au crescut, partea interesata se poate adresa instantei cu o cerere de majorare a cuantumului acesteia. Dovada principala a acestei actiuni este inscrisul din care sa rezulte cresterea veniturilor celuilalt parinte.

Poprirea pensiei de intretinere pe venitul parintelui obligat

Poprirea se înfiinţează la cererea creditorului, de executorul judecătoresc de la domiciliul sau sediul debitorului ori de la domiciliul sau sediul terţului poprit.

Pentru sumele datorate cu titlu de obligaţie de întreţinere sau de alocaţie pentru copii, precum şi în cazul sumelor datorate cu titlu de despăgubiri pentru repararea pagubelor cauzate prin moarte, vătămarea integrităţii corporale sau a sănătăţii, când executarea se face asupra salariului sau asupra altor venituri periodice cunoscute realizate de debitor, înfiinţarea popririi se dispune de instanţa de fond, din oficiu, de îndată ce hotărârea este executorie potrivit legii.

 

CELE MAI VIZUALIZATE

 • Iesire din indiviziune

  Indiviziunea reprezinta acea comunitate de bunuri care are ca obiect un patrimoniu (o universalitate ...

 • Plangeri CEDO

  n principiu se poate adresa CEDO oricine are o problema care raspunde criteriilor de eligibilitate e ...

 • Litigii de munca

  Daca aveti litigii de munca cu angajatorul sau fostul angajator. Avocatii nostri specializati va pot ...

 • Tagada paternitatii

  Tagada paternităţii înseamnă negarea acesteia ( a paternităţii) pe cale judecătorească, urmărindu-se ...

 • Actiune in evacuare

  Evacuarea constituie o masura de aparare a dreptului de folosinta asupra cladirilor.

  In cazul in ca ...