ajax loader container

 » Dreptul muncii » Asistare la cercetare disciplinara

DOMENII DE ACTIVITATE

DREPT PENAL

DREPTUL FAMILIEI

DREPTUL MUNCII

DREPT CIVIL

PLANGERI CEDO

DOBANDIREA CETATENIEI ROMANE

DREPTUL PROPRIETATII INTELECTUALE

DREPT COMERCIAL

Asistare la cercetare disciplinara

In vederea desfasurarii cercetarii disciplinare prealabile, salariatul va fi convocat in scris, cu cel putin 5 zile lucratoare inainte.

In cursul cercetarii disciplinare prealabile, salariatul are dreptul sa formuleze si sa sustina toate apararile in favoarea sa si sa ofere persoanei imputernicite sa realizeze cercetarea disciplinara prealabila toate probele si motivatiile pe care le considera necesare, precum si dreptul sa fie asistat, la cererea sa, de catre un reprezentant al sindicatului al carui membru este.

Salariatul are dreptul sa cunoasca toate actele si faptele cercetarii si sa solicite in aparare probele pe care le considera necesare.

Comisia numita pentru efectuarea cercetarii disciplinare prealabile are obligatia de a lua o nota scrisa de la salariatul ascultat, nota in care se va preciza pozitia salariatului fata de fapta pe care a comis-o si imprejurarile invocate in apararea sa.

Cercetarea disciplinara presupune parcurgerea a 5 etape:

 • Intocmirea unui referat privind savarsirea unei abateri disciplinare
 • Emiterea deciziei de numire a comisiei de cercetare disciplinara
 • Convocarea salariatului pentru cercetarea disciplinara prealabila
 • Intocmirea Procesului-verbal de catre comisia de cercetare disciplinara
 • Decizie de sanctionare (concediere)

Contractul Colectiv de Munca Unic la Nivel National pe anii 2007-2010 a introdus o prevedere noua cu privire la convocarea salariatului. Astfel, comisia de cercetare disciplinara il va convoca in scris pe salariatul cercetat, cu cel putin 5 zile inainte. Convocarea va indica cel putin motivul, data, ora si locul intrevederii (art. 75 alin. (3) din CCMUNN pe anii 2007-2010).

Angajatul supus procedurii disciplinare ar putea solicita în mod valabil să fie asistat în cadrul cercetării de un avocat, fără ca angajatorul să se poată opune.

Avocatii nostri va pot redacta contestatia impotriva deciziei de aplicare a sanctiunii disciplinare si va pot asista/reprezenta in fata instantei de judecata pentru sustinerea acesteia.

Angajatul în cauză va fi convocat în scris de comisia numită de angajator să realizeze cercetarea, cu cel puţin 5 zile lucrătoare înainte, precizându-se obiectul, data, ora si locul întrevederii.

Neprezentarea salariatului la convocarea făcută în condiţiile amintite, fără un motiv obiectiv, dă dreptul angajatorului să dispună sancţionarea fără efectuarea cercetării disciplinare. În practică, sunt considerate motive obiective care justifică absenţa salariaţilor de la cercetarea disciplinară situaţii precum: incapacitatea temporară de muncă (concediul medical), un eveniment deosebit în familie (de exemplu, moartea unei rude apropiate) etc.

CELE MAI VIZUALIZATE

 • Iesire din indiviziune

  Indiviziunea reprezinta acea comunitate de bunuri care are ca obiect un patrimoniu (o universalitate ...

 • Plangeri CEDO

  n principiu se poate adresa CEDO oricine are o problema care raspunde criteriilor de eligibilitate e ...

 • Litigii de munca

  Daca aveti litigii de munca cu angajatorul sau fostul angajator. Avocatii nostri specializati va pot ...

 • Tagada paternitatii

  Tagada paternităţii înseamnă negarea acesteia ( a paternităţii) pe cale judecătorească, urmărindu-se ...

 • Actiune in evacuare

  Evacuarea constituie o masura de aparare a dreptului de folosinta asupra cladirilor.

  In cazul in ca ...